Natuurreis naar Portugal – Pauli van Engelen

Ik ontdek steeds meer, dat de natuur een diepe heling geeft. De stress van het dagelijks leven blokkeert soms de verbinding met ons zelf en onze omgeving.  Door het ervaren van de schoonheid van de natuur ontstaat er een opening, ons lichaam en zintuigen openen zich meer.  En door  langer in de natuur te zijn kun je ervaren dat onze essentie verbonden is met dezelfde bron als de alomvattende natuur om ons heen.

Ook komend jaar organiseer ik een retreat in Portugal. In de herfstvakantie is er in Portugal een iets ruigere variant voor jongeren.

Op de flanken van de Serra da Estrela (het sterrengebergte) bevindt zich de Quinto Sante Antonio temidden van een oude olijvenboomgaard. Hier organiseer ik een retreat om de verbinding met je innerlijke natuur en de natuur om je heen te verdiepen of herstellen. Kun je de natuur in jezelf ervaren en jezelf in de natuur gewaarworden. Dit doen we door meditaties in de natuur, rust in de natuur of de kapel, bezoek van tempeliersklooster, bezoek kleine dorpjes, voor wie wil te voet over oude romeinse paden de bergen in.

“Verbinding en afgescheiden zijn ervaren.”

The source in nature 7 – 12 oktober 2015

The source in nature

Interbeing we zijn verbonden en tegelijk afgescheiden.  Er is een netwerk waarin we allemaal met elkaar en de natuur om ons heen verbonden zijn, dit netwerk loopt door de verbinding die we in onszelf hebben aangelegd. Maar ook door de afgescheidenheid die we hebben aangelegd.

Een proces van verstilling kan het bewustzijn hiervan vergroten; zo vergroot je je toegang tot bronnen van wijsheid en vrede in en buiten jezelf.  Gewaarworden dat de natuur zich in jezelf bevindt en jij in de natuur. Het gevolg hiervan is dat ik wordt gevuld met niet-zelf elementen.

Het landgoed met het grote huis ligt nabij het dorpje Mélo in Gouveia. Op het landgoed is een zwembad met water uit de watermijnen, een houtoven waarin gekookt wordt en een kapel ( met een relikwie van de heilige Antonius) waarin je je terug kunt trekken voor stilte.

De dagtemperatuur is in die tijd van het jaar in Mélo tussen de 19 en 23 graden met over het algemeen droog en stabiel weer.

Het programma zal grotendeels door Pauli van Engelen verzorgd worden. Corrie Meindertma en Jaap Vrieling zijn onze gastvrouw en gastheer, zij verzorgen sinds jaren het landgoed en herstellen dit in een natuurlijke staat.

Pauli van Engelen

Recent Posts

Leave a Comment